Strict-Transport-Security: max-age=31536000; includeSubDomains

Ole Olsen – manden der bragte speedway til Danmark

Skrevet af
Idrættens Hus
April 2, 2025
0
min læsetid
Ole Olsen – manden der bragte speedway til Danmark

Oplev sportens legender tæt på!

Kom forbi Idrættens Hus og se de mange smukke byster, der hylder vores sportshelte. Mærk sportens vingesus og nyd en kop kaffe eller en frokost i vores restaurant. I kan også overnatte og have god tid de mange hædrede sportsstjerner, og måske møder du en ny mens du går på gangen.

Book dit ophold nu og bliv en del af sportshistorien!

Ole Olsen er en tidligere sportsmand, som har haft stor andel i at gøre speedway til en kendt motorsport i Danmark.
Det gjorde han blandt andet ved at vinde fire individuelle guldmedaljer ved VM – i alt har han vundet hele 21 VM-medaljer.
Hans unikke karakter indenfor sporten kom til udtryk, da han introducerede grandprix-serien i 1995. Serien muliggjorde, at VM kunne afvikles i flere forskellige afdelinger over længere tid.
På den måde kunne man sørge for, at VM ikke blev afgjort på én aften, og at fans flere steder i verden kunne få glæde af at se det i deres hjemland.
Læs mere og find ud af, hvad der gør Ole Olsen til en mindeværdig sportsmand.

A statue of a man with a bald head and a beard.

Nybegynderen mestrer sporten

Den fartglade sportsmand blev født den 16. november 1946 i Haderslev. Han påbegyndte sin karriere i 1963 og kort tid efter, i 1967, vandt han sit første DM. Det kunne blive større, og det kunne blive vildere – og det var lige, hvad det blev.
I 1971 hev han nemlig endnu en titel med hjem, men denne gang var det af en endnu større kaliber – nemlig titlen som VM-vinder.
Efter denne sejr steg interessen for speedway markant i Danmark, og efterspørgslen efter større baner og udstyr til sporten steg.

Vojens Speedway – Danmarks største speedway-stadion

Den stigende efterspørgsel fik Ole Olsen til i 1975 at skrive endnu et kapitel i historiebøgerne, da han var med til at opføre Vojens Speedway, som er det største danske speedway-stadion.
Hidtil var der kun små stadioner rundt omkring i landet – og ingen af dem var egnet til internationale konkurrencer. Med det store stadion og de internationale konkurrencer fulgte også en positiv gevinst for den lokale økonomi i Vojens.

Ole Olsen og det familiedrevne livsværk

I dag har han overdraget Vojens Speedway til sin søn. Alligevel har han stadig stor indflydelse fra sidelinjen, hvor han er med til at arrangere speedway-løb på stadionet.
Derudover er han i dag direktør for Speedway Grand Prix Serie, som hører til under Benfield Sports.
Trods sin stigende alder spiller den forhenværende speedway-kører i dag en markant rolle indenfor sporten, ligesom han fortsætter med at have indflydelse på den.

En afgørende frontfigur i speedway

Den pensionerede speedway-kører blev optaget i Hall of Fame i 1992, hvilket er samme år, som det blev etableret. Her var der ingen tvivl om, at han var banebrydende og spillede en afgørende rolle i udviklingen af speedway i Danmark.
Udover en plads i Hall of Fame fik han i 1984 tildelt Federation Internationale de Motocyclisme (FIM) Merit Award.
FIM er et motorcykelforbund, som fungerer som et styrende organ, der repræsenterer 111 lande. Denne pris er dermed en international anerkendelse af hans præstationer.
Han har både før og efter sin karriere, som endte i 1983, været med til at skabe opmærksomhed omkring speedway – og ikke mindst har han spillet en central rolle i at forbedre vilkårene for aktive speedway-kørere.
Ole Olsens livsværk og talent rækker vidt og bredt. For han præsterede meget mere end blot at vinde titler – han banede vejen for fremtidige speedwaykører.

Besøg de kendte

Sportens Hall of fame

Dagsbesøg
10:00-16:00
Mandag til fredag
75,00
kr. pr. person
  • En kande kaffe
  • Et stk. kage serveret i Wilson Kipketer loungen
  • Et Sportens Hall of Fame hæfte
Klik på knapper herunder og book et besøg via mail
Aftenbesøg
17:30-20:00
Mandag til torsdag
198,00
kr. pr. person
  • Aftenbuffet
  • Et Sportens Hall of Fame hæfte
Klik på knapper herunder og book et besøg via mail
Guidet tur
Gruppe på min. 10 personer
Kontakt for pris
  • Kombiner turen med enten kaffe & kage eller vores aftenbuffet
  • Vi sørger for alle anekdoterne imens vi viser jer rundt.
  • Alle deltagere får udleveret et hæfte med information om alle medlemmerne af Sportens Hall of Fame
Klik på knapper herunder og book et besøg via mail
Det er jo ikke en hall of fame uden andre

Andre atleter på listen

Håndbolspilleren Camilla Andersen jubler efter mål i kamp

Camilla Andersen

Camilla Andersen blev i 2012 optaget i Sportens Hall of Fame for sin rolle som en af dansk håndbolds mest betydningsfulde profiler. Camilla var playmaker på det danske kvindelandshold, da de toppede internationalt i 1990'rne. Hun var ikke bare en brik i spillet – hun var arkitekten bag angrebene. Hendes spilforståelse, blik for afleveringer og evne til at læse spillet i splitsekunder var i verdensklasse. Hun skabte chancer, styrede tempoet og trak holdet op, når det brændte på.
Roerne, Mads Rasmussen og Rasmus Quist i toer kajak ved mesterskab

Mads Rasmussen og Rasmus Quist

Mads Rasmussen og Rasmus Quist blev i 2021 optaget i Sportens Hall of Fame som et af de mest succesfulde makkerpar i dansk sport. med OL-guld, verdensmesterskaber og en stærk fælles vilje roede de sig ind i historien – og i hjertet af en hel nation.
Sara Slott Pedersen springer over hæk i konkurrence ved OL I tokyo 2021

Sara Slott Petersen

Sara Slott Petersen blev i 2022 optaget i Sportens Hall of Fame efter en bemærkelsesværdig karriere med sølv ved OL, danske rekorder og et personligt overskud, der gjorde hende til rollemodel både på og uden for banen. en hækkeløber, der satte nye standarder for dansk atletik.