Strict-Transport-Security: max-age=31536000; includeSubDomains

Rekordrytter og legende

Skrevet af
Idrættens Hus
April 4, 2025
0
min læsetid
Ole Ritter i fuld fart på cykel på vej

Oplev sportens legender tæt på!

Kom forbi Idrættens Hus og se de mange smukke byster, der hylder vores sportshelte. Mærk sportens vingesus og nyd en kop kaffe eller en frokost i vores restaurant. I kan også overnatte og have god tid de mange hædrede sportsstjerner, og måske møder du en ny mens du går på gangen.

Book dit ophold nu og bliv en del af sportshistorien!

Danmarks tempokonge

Ole Ritter er en af Danmarks mest ikoniske cykelryttere, kendt for sine enestående evner i enkeltstart og imponerende præstationer på både bane og landevej. Hans karriere spænder over flere årtier og er fyldt med bemærkelsesværdige øjeblikke, der har cementeret hans status i cykelverdenen.

Fra slagterbutik til cykelstjerne

Født den 29. august 1941 i Slagelse, begyndte Ole Ritter sin karriere på en utraditionel måde. Han arbejdede i en slagterbutik i København, men hans passion for cykling førte ham hurtigt væk fra slagterfaget og ud på landevejene, hvor hans talent hurtigt blev tydeligt.

Gennembruddet i 1962

1962 blev et skelsættende år for Ritter. Han vandt to sølvmedaljer ved VM i Italien: en i individuelt landevejsløb og en i 100 km holdløb. Disse præstationer markerede ham som en kommende stjerne på den internationale cykelscene.

Professionel karriere i Italien

Efter sine succeser som amatør blev Ritter professionel i 1967 for det talienske hold Germanvox-Wega. Han tilbragte størstedelen af sin professionelle karriere i Italien, hvor han hurtigt blev en favorit blandt fansene. Hans sejr på enkeltstartsetapen i Giro d’Italia samme år, hvor han slog store navne som Rudi Altig, Eddy Merckx og Jacques Anquetil, cementerede hans ry som en formidabel temporytter.

I 1968 satte Ritter en ny verdensrekord i timeløb på banen i Mexico City ved at tilbagelægge 48,653 km på en time. Denne præstation stod som rekord indtil 1972, hvor Eddy Merckx overgik den. Interessant nok blev Ritter inspireret til at forsøge sig på timerekorden efter Anquetils bemærkning om, at hans enkeltstartshastighed i Giroen var tilstrækkelig til at slå rekorden.

En mand af få ord

Ritter var kendt for sin reserverede og gådefulde personlighed. Han foretrak at lade sine resultater tale for sig selv og deltog sjældent i mediecirkusset omkring sporten. Dette bidrog til hans mystik og gjorde ham til en endnu mere fascinerende figur i cykelverdenen.

Samarbejde med Jørgen Leth

Den danske filminstruktør Jørgen Leth blev fascineret af Ritters personlighed og karriere. Dette førte til dokumentarfilmen "Den umulige time" fra 1974, som skildrer Ritters forsøg på at generobre timerekorden. Filmen giver et unikt indblik i Ritters træning, forberedelser og den mentale styrke, der kræves for at konkurrere på højeste niveau.

Senere karriere og liv

Efter at have afsluttet sin aktive karriere fortsatte Ritter med at bidrage til cykelsporten. Han blev en succesfuld importør af cykelbeklædning og -udstyr, hvilket holdt ham tæt knyttet til sporten. I 1992 blev han hædret med optagelse i Sportens Hall of Fame, en anerkendelse af hans betydelige bidrag til dansk cykelsport.

Ole Ritters karriere er en fortælling om dedikation, talent og en utrættelig jagt på perfektion. Hans præstationer har inspireret utallige ryttere, og hans navn vil for altid være synonymt med dansk cykelsports storhedstid.

Besøg de kendte

Sportens Hall of fame

Teksten er global på alle Hall of fame sider

Dagsbesøg
10:00-16:00
Mandag til fredag
75,00
kr. pr. person
  • En kande kaffe
  • Et stk. kage serveret i Wilson Kipketer loungen
  • Et Sportens Hall of Fame hæfte
Klik på knapper herunder og book et besøg via mail
Aftenbesøg
17:30-20:00
Mandag til torsdag
198,00
kr. pr. person
  • Aftenbuffet
  • Et Sportens Hall of Fame hæfte
Klik på knapper herunder og book et besøg via mail
Guidet tur
Gruppe på min. 10 personer
Kontakt for pris
  • Kombiner turen med enten kaffe & kage eller vores aftenbuffet
  • Vi sørger for alle anekdoterne imens vi viser jer rundt.
  • Alle deltagere får udleveret et hæfte med information om alle medlemmerne af Sportens Hall of Fame
Klik på knapper herunder og book et besøg via mail
Det er jo ikke en hall of fame uden andre

Andre atleter på listen

Håndboldspiller, Anja Andersen, sender bold under benet til scoring

Anja Andersen

Anja Andersen – Dansk håndboldikon og medlem af Sportens Hall of Fame. Anja Andersen blev i 2007 optaget i sportens hall of fame efter en karriere med OL-guld, VM-titel og Europamesterskab. En pioner for kreativitet og mod i dansk håndbold.
Paul Elvstrøm, sejler i Finjolle

Poul Elvstrøm

I 1992 blev Paul Elvstrøm optaget i Sportens Hall of Fame som en af de første. Han efterlod sig en arv, der rækker langt ud over medaljer – en arv, der handler om perfektionisme, passion og at sætte nye standarder.
Portræt af ung Lene Køppen i sort/hvid

Lene Køppen

Lene Køppen blev i 1992 optaget i Sportens Hall of Fame efter en karriere med sejre i VM og All England. En elegant tekniker og pioner i dansk og international badminton.