Strict-Transport-Security: max-age=31536000; includeSubDomains

Lotte Friis svømmede sig vej til toppen

Skrevet af
Idrættens Hus
April 2, 2025
0
min læsetid
Lotte Friis svømmede sig vej til toppen

Oplev sportens legender tæt på!

Kom forbi Idrættens Hus og se de mange smukke byster, der hylder vores sportshelte. Mærk sportens vingesus og nyd en kop kaffe eller en frokost i vores restaurant. I kan også overnatte og have god tid de mange hædrede sportsstjerner, og måske møder du en ny mens du går på gangen.

Book dit ophold nu og bliv en del af sportshistorien!

Det er ikke svært at forstå, hvorfor hendes navn har skabt ringe i vandet, for sjældent har den danske sportshistorie haft så stærk en svømmer repræsenteret i den tid, hun aktivt var i vandet.
Lotte Friis lagde fra land med en imponerende svømmekarriere, der tidligt talte internationale sejre. Den danske svømmekomet og topatlet indtog sejrsskamler verden over gennem de 14 år, hun svømmede som professionel.

Lotte Friis sportens hall of fame

De første år som svømmer

Den danske verdensstjerne blev født i Blovstrød på Nordsjælland den 9. februar 1988, og hurtigt stod det klart, at Friis var et naturtalent i vandet. Hendes bevægelser var frie og målrettede, og når hun dykkede ned under overfladen, fandt hun hurtigt et flow, som sendte hende flere banelængder foran konkurrenterne.
Overraskende var det derfor ikke, at den unge svømmer meldte sig ind på den 4-årige idrætslinje på Marie Kruses Skole i Farum. Her blev hun student i 2008, men den hvide hat blev hurtigt skiftet ud med andre farver, når badehat og svømmebriller blev taget på før træning.

Stærke resultater på lange de distancer

Når svømmeren sprang i vandet, var det crawl, hun mestrede til perfektion. Den svære disciplin blev forfinet og justeret gennem daglig træning, og hvor mange svømmere sætter stort fokus på fart og fremdrift, regulerede Lotte Friis sin teknik, så den blev målrettet udholdenhed på de lange distancer.
Hendes flow fandt sin færdige form på de lange crawldistancer, og det er netop inden for denne niche, hun har vundet de største titler. Mesteren er indehaver af landets bedste resultater, og har sat rekorder i 400 meter fri, 800 meter fri og 1500 meter fri både på kort og lang bane.

Det blev da også i 1500 fri på kortbane, at svømmeren kunne gå på podiet og modtage verdensrekorden. Titlen blev overrakt den 28. november 2009 efter mange års stilstand i den danske svømmehistories rekordbog.

Vinder af DM og flere rekorder

Drømmen om OL bankede i hjertet på den unge svømmer, men der skulle hives flere titler hjem, før turen kunne gå mod de berømte og mytiske olympiske lege. I 2007 svømmede crawleren med sikre favntag sejren hjem på kortbane og satte intet mindre end 3 nordiske rekorder ved DM.
Til danmarksmesterskaberne svømmede hun i 400, 800 og 1500 meter fri, hvilket gav hende en 4. plads, 3.plads og 2. plads på verdensranglisterne.

Lotte Friis svømmer sig vej til OL

De imponerende tider, de flotte resultater og det hårde arbejde blev det, der bragte topsvømmeren mod Beijing i 2008. Det var i de smukke omgivelser mod øst, at de olympiske mesterskaber blev afholdt, og det danske svømmeteam var stærkt repræsenteret ved begivenheden.
Smukt var det derfor, at mesteren præsterede sit hidtil bedste resultat i vandet, da hun vandt bronze i 800 meter fri. Det var en glad og berørt vinder, der til alle medier nu kunne meddele, at hun netop havde slået sin egen, danske rekord.

Sølv og guld ventede ved VM

Det var ikke kun en bronzemedalje, der blev hængt om halsen på Lotte Friis ved OL. Til verdensmesterskaberne i 2011 fik hun på 1500 fri en sølvmedalje, og senere vandt hun overlegent en medalje i guld for det flotte resultat på 800-distancen.
Det gjorde topatleten til den første dansker i sportshistorien, som kunne kalde sig verdensmester på langbane.

En imponerende karriere slutter

Det er de imponerende rekorder og stærke resultater, som har cementeret svømmerens navn i den danske sportshistorie. Gennem 14 år var danskerne på fornavn med helten, som indstillede sin karriere i april 2017.
I dag arbejder den tidligere topatlet som radiovært på det populære program Formiddag på 4’eren.

Besøg de kendte

Sportens Hall of fame

Dagsbesøg
10:00-16:00
Mandag til fredag
75,00
kr. pr. person
  • En kande kaffe
  • Et stk. kage serveret i Wilson Kipketer loungen
  • Et Sportens Hall of Fame hæfte
Klik på knapper herunder og book et besøg via mail
Aftenbesøg
17:30-20:00
Mandag til torsdag
198,00
kr. pr. person
  • Aftenbuffet
  • Et Sportens Hall of Fame hæfte
Klik på knapper herunder og book et besøg via mail
Guidet tur
Gruppe på min. 10 personer
Kontakt for pris
  • Kombiner turen med enten kaffe & kage eller vores aftenbuffet
  • Vi sørger for alle anekdoterne imens vi viser jer rundt.
  • Alle deltagere får udleveret et hæfte med information om alle medlemmerne af Sportens Hall of Fame
Klik på knapper herunder og book et besøg via mail
Det er jo ikke en hall of fame uden andre

Andre atleter på listen

Håndbolspilleren Camilla Andersen jubler efter mål i kamp

Camilla Andersen

Camilla Andersen blev i 2012 optaget i Sportens Hall of Fame for sin rolle som en af dansk håndbolds mest betydningsfulde profiler. Camilla var playmaker på det danske kvindelandshold, da de toppede internationalt i 1990'rne. Hun var ikke bare en brik i spillet – hun var arkitekten bag angrebene. Hendes spilforståelse, blik for afleveringer og evne til at læse spillet i splitsekunder var i verdensklasse. Hun skabte chancer, styrede tempoet og trak holdet op, når det brændte på.
Roerne, Mads Rasmussen og Rasmus Quist i toer kajak ved mesterskab

Mads Rasmussen og Rasmus Quist

Mads Rasmussen og Rasmus Quist blev i 2021 optaget i Sportens Hall of Fame som et af de mest succesfulde makkerpar i dansk sport. med OL-guld, verdensmesterskaber og en stærk fælles vilje roede de sig ind i historien – og i hjertet af en hel nation.
Sara Slott Pedersen springer over hæk i konkurrence ved OL I tokyo 2021

Sara Slott Petersen

Sara Slott Petersen blev i 2022 optaget i Sportens Hall of Fame efter en bemærkelsesværdig karriere med sølv ved OL, danske rekorder og et personligt overskud, der gjorde hende til rollemodel både på og uden for banen. en hækkeløber, der satte nye standarder for dansk atletik.