Strict-Transport-Security: max-age=31536000; includeSubDomains

Eskild Ebbesen – Letvægtsroer i verdensklasse

Skrevet af
Idrættens Hus
November 12, 2024
0
min læsetid
Eskild Ebbesen – Letvægtsroer i verdensklasse

Oplev sportens legender tæt på!

Kom forbi Idrættens Hus og se de mange smukke byster, der hylder vores sportshelte. Mærk sportens vingesus og nyd en kop kaffe eller en frokost i vores restaurant. I kan også overnatte og have god tid de mange hædrede sportsstjerner, og måske møder du en ny mens du går på gangen.

Book dit ophold nu og bliv en del af sportshistorien!

Den spinkle mand med det rolige gemyt er en robot, når han griber fat om årene. Den tidligere letvægtsroer er kendt for sine store OL-sejre, og han har om nogen været med til at gøre vandsporten til et populært samtaleemne i den brede befolkning. Med armene hævet højt over hovedet har det danske land heppet på vinderen gennem hele karrieren.
Mød verdensetteren Eskild Ebbesen i dette portræt.

A statue of a man with a head cut off.

Benhård træning banede vejen

Det kræver disciplin, udholdenhed, en stærk vilje og benhård træning at udøve sport på eliteplan. Eskild Ebbesen besidder alle de kvaliteter, man kunne ønske sig af en professionel sportsudøver, og det er netop disse karaktertræk, der har drevet roeren gennem hele karrieren.
Den 27. maj 1972 kom OL-vinderen til verden, og snart skulle han udvise stor interesse for vandsport. Han blev fast inventar i bådene hos både Silkeborg Roklub, Odense Roklub og Danske Studenters Roklub, hvor han sikrede sig selv og sine holdkammerater en række pokaler.
Tidligt lå det i kortene, at letvægtsroeren havde talent. Derfor kom det heller ikke som en overraskelse for folk omkring mesteren, at det blev ham, der drev den berømte ”Guldfirer” frem.

Nye regler får afgørende betydning for karrieren

I tiden før ”Guldfirer-teamet” var det almindeligt inden for den danske rosport, at det konsekvent var roere fra samme klub, som konkurrerede i den samme båd ved internationale konkurrencer. Det var en tradition, der ikke kunne brydes, men i starten af 1990’erne var der forandringer i luften.
Dansk Forening for Rosport vedtager, at det nu er muligt at mødes i bådene på tværs af klubber, og det blev startskuddet for ”Guldfireren.”

”Guldfireren” fører i feltet

Fra begyndelsen var Ebbesen en del af den besætning, der satte sig i letvægtsfireren i 1993. Senere skulle den berømte båd blive kendt som ”Guldfireren”, der foruden mesteren selv også havde plads til Victor Feddersen, Thomas Poulsen og Niels Laulund.
Det stærke team vandt allerede guld året efter deres første møde, da de i 1994 sejrede ved VM. Året efter sikrede de sig sølvet ved samme begivenhed, inden de satte kursen mod OL i Atlanta i 1996. Her roede de sig til en sikker førsteplads, som ikke kun gav dem guldmedaljer om halsen, men som også gav dem tilnavnet ”Guldfireren”.

De store sejre ved OL

Den første OL-sejr var i hus, men det stoppede ikke det ambitiøse hold. De sigtede mod stjernerne, og med deres store sammenhold og stærke vindermentalitet, trak de flere sejre hjem ved de ikoniske lege.
Desværre forfulgte en skade Thomas Poulsen, så han kort før OL i 2000 måtte udskiftes af Søren Madsen. Mange mener, at den sene erstatning er skyld i, at holdet kun vandt bronze, da de ikke havde tid nok til at finde rytmen sammen.

Der venter mere olympisk guld til mesteren

Tredjepladsen til trods var gulddrømmene stadig intakte, og i 2007 vendte letvægtsroeren tilbage til den berømte båd. Ved OL i Beijing i 2008 sikrede han sammen med sine holdkammerater Danmark endnu en olympisk guldsejr.
Den berømte roer meddelte efter en flot bronzesejr ved OL i 2012, at han indstillede karrieren.

Hæder og ære til Eskild Ebbesen

I dag bærer Eskild Ebbesen stadig verdensrekorden fra tiden i ”Guldfireren”, og han tager da også samme rekord for ergometerroning i sin aldersklasse. At han derfor indtager en plads i den danske Hall of Fame, er kun passende.
Roeren har gennem sin karriere opnået stor anerkendelse for sine præstationer, og er både i 1998 og 2004 blevet Årets Sportsnavn. Den fineste anmærkning fik han, da han ved OL i 2004 opnåede æren som landets fanebærer og førte de delegerede frem gennem legene.

Det er jo ikke en hall of fame uden andre

Andre atleter på listen

Michael Laudrup - Tidligere professionel fodboldspiller med 104 landskampe

Michael Laudrup

Hans fodboldteknik var intet mindre end fremragende og blikket for spillet unikt. Mange medspillere har nydt godt af hans sublime pasninger og frispilninger. Michael Laudrup, hvis fader og bror, Finn og Brian Laudrup, også har optrådt på A-landsholdet i fodbold, blev optaget i Hall of Fame i 2007.
Erik Gundersen	Erik Gundersen - En del af dansk speedways guldperiode

Erik Gundersen

Erik Gundersen var en lille, vestjysk fighter, der med sin udadvendte facon og øgenavnet ’Smiling Gunder’, blev meget populær blandt speedwayfans verden over. Da Gundersen i 1988 vandt det individuelle VM for tredje gang, foregik det i Vojens. De danske kørere satte sig på samtlige podiepladser.
Gunnar ‘Nu’ Hansen – Sportsjournalistikkens far Gunnar ‘Nu’ Hansen

Gunnar ‘Nu’ Hansen

Med levende sprog og metaforiske udtryk kunne Gunnar ‘Nu’ Hansen optage den danske befolkning ved enhver sportsbegivenhed. Med dækning af i alt 13 Olympiske Lege og senere hen en titel som ridder af Dannebrogsordenen er der ingen tvivl om aftrykket på dansk sportsjournalistik.